Jakie warzywa warto jeść jesienią?

Jakie warzywa warto jeść jesienią?

Co warto dodać na talerz w okresie jesiennym?

Jesień to czas zbiorów, kiedy to Polskie pola obfitują w szereg wartościowych warzyw. Obecnie ciągle trwa sezon na warzywa jesienne. Warto z nich korzystać, ponieważ są one bardzo bogate w składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne. Przedstawione gatunki warzyw jesiennych ze względu na swój oryginalny smak, zapach, barwę i wartość żywieniową mogą zmienić nasz codzienny jadłospis. Korzystanie z sezonowych produktów jest bardzo dobrym sposobem na zdrową dietę oraz eksperymentowanie z różnymi smakami. Po jakie warzywa warto sięgać jesienią? Wymieniliśmy 6 najbardziej wartościowych a zarazem dostępnych produktów.

Marchew

Marchew to warzywo korzeniowe z rodziny selerowatych. Swój kolor zawdzięcza obecności karotenoidów – silnych antyoksydantów.

Marchew warto włączać do swojej diety ze względu na szereg właściwości prozdrowotnych. W marchwi jest w dużej ilości beta-karoten, zwany inaczej prowitaminą A. Prowitamina A przekształcana jest w organizmie człowieka w witaminę A, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku i skóry. Beta-karoten dostarczany do organizmu w rozsądnych ilościach korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz opóźnia procesy starzenia się.

Wartość energetyczna marchwi to zaledwie około 40 kcal w 100 g. Warto wiedzieć, że surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny, jednak im dłużej ją gotujemy, tym bardziej ten indeks wzrasta. Osoby chorujące na cukrzycę mogą połączyć ją z innymi surowymi warzywami, aby obniżyć indeks glikemiczny całego posiłku. Najbardziej wartościowa jest marchew jedzona na surowo, jeśli mamy problem z pogryzieniem jej warto pić zamiennie świeży sok z marchwi.

Dynia

Owoce dyni mogą ważyć nawet 150/200kg. Najbardziej niezwykłe w tym warzywie jest jednak zawarte w nim bogactwo składników odżywczych. Żółtopomarańczowy środek świadczy o grupie naturalnych barwników roślinnych – karotenoidów. Karotenoidy pełnią istotne funkcje w organizmach ludzi – wspomagają system immunologiczny, dzięki swoim właściwościom zmniejszają ryzyko występowania nowotworów, a także zapobiegają chorobom oczu, serca i skóry.

Owoce dyni zawierają również witaminy: C, E, B6, B1, B2, B3 (PP), K, folianów oraz składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, magnez, żelazo i selen.

Kolejnym plusem dyni jest fakt, że jest niskokaloryczna – ma około 27 kcal w 100 g, mają jednak pewien mankament – wysoki indeks glikemiczny (75). Trzeba jednak pamiętać, że warzywo to składa się w prawie 90% z wody i zawiera mało węglowodanów – tylko 8 g/100 g  masy.

Jarmuż

Częścią jadalną jarmużu są długie i karbowane liście. Jarmuż często zwany jest również kapustą liściastą.  Ich zabarwienie może być całkowicie zielone lub fioletowo-zielone. Liście jarmużu, można spożywać świeże oraz po obróbce termicznej. Stanowią dobre źródło wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Jarmuż jest szczególnie bogaty w łatwo przyswajalny przez organizm wapń. Wartość jarmużu to też sporo witaminy C. Pod względem zawartości tej witaminy przewyższa go jedynie papryka i natka pietruszki.

Kapusta

Powszechnie uważa się, że dania z kapusty są ciężkostrawne. Rzeczywiście, potrawy kapustne przeważnie są ciężkie i kaloryczne, ponieważ zazwyczaj przyrządza się je z dodatkiem tłustego mięsa i innych ciężkostrawnych dodatków. Jednak kapusta sama w sobie jest niskokaloryczna. – zawiera zaledwie 40 kcal w 100 g. Aby uniknąć nieprzyjemności trawiennych, można zastosować prosty sposób – gotować kapustę z dodatkiem przypraw ułatwiających trawienie np. kminkiem, majerankiem, koprem włoskim lub imbirem.

Dania z kapusty warto spożywać nie tylko ze względu na smak, ale także na bogatą wartość odżywczą. Warzywo to zawiera duże ilości witaminy C – jest jej mniej więcej tyle samo co w cytrynie (30-36 mg w 100 g świeżej masy). Zawiera także witaminy: A, E oraz z grupy B. Jest bogata w mikroelementy takie jak fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo oraz sód. Jest również dobrym źródłem siarki -odpowiedzialnej za stan włosów i paznokci.

*Warto wiedzieć, że warzyw kapustnych  nie powinny spożywać zbyt często osoby cierpiące na schorzenia tarczycy.

Burak

Buraki są prawdziwym skarbem wśród warzyw. Zawierają w sobie całą masę składników mineralnych i pierwiastków takich jak: żelazo, potas, magnez, fosfor, wapń, miedź, cynk, kobalt, mangan i sód. Są dobrym źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Najlepszym źródłem witaminy C jest kwas buraczany. Sok z kiszonych buraków i zakwas z buraka znane były już od wieków. Przede wszystkim ceniono je za właściwości lecznicze. W medycynie naturalnej stosowane były w celu zapobiegania i łagodzenia infekcji bakteryjnych i wirusowych, wzmocnienia odporności oraz przy problemach trawiennych.

Po buraki ćwikłowe warto sięgać w okresie zwiększonej aktywności fizycznej. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości często stanowią element diety sportowców. Sok z buraków podnosi we krwi stężenie tlenku azotu, który odpowiada za rozszerzanie naczyń krwionośnych i regulację ciśnienia krwi. Jego regularne spożywanie przyczynia się do zwiększenia przyswajania tlenu przez komórki i lepsze dotlenienie całego organizmu. Warto dodawać je do sałatek a nawet można przygotować z nich zdrowe ciasto (np. brownie).

Cukinia

Cukinia jest smaczna, lekkostrawna, ma mało kalorii, niski indeks glikemiczny i szereg właściwości prozdrowotnych. Wśród warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju mieści się w pierwszej 20-stce. Ma bardzo mało kalorii – 100 g surowej cukinii da organizmowi ok. 17-20 kcal. To warzywo zawiera 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 3,1 g węglowodanów, 1 g błonnika. Z tego względu cenione jest przez dietetyków. Cukinia posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, gdyż jest bogata w potas, żelazo i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pozytywnie wpływa na trawienie, odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

A teraz zachęcamy odwiedzić najbliższy sklep warzywny i życzymy smacznego! 🙂