Dziś mamy dla Was przepis na babkę wielkanocną – idealną na zbliżające się święta! Zatem jeśli poszukasz łatwy przepis na ciasto, właśnie go znalazłeś! Ponadto zapewniamy, że będzie szybko, łatwo i tradycyjnie!
SKŁADNIKI:
- masło
- olej rzepakowy (160 ml)
- woda (100 ml)
- cukier puder (220 g)
- jajka (5 sztuk)
- ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
- skórka z pomarańczy (1-2 łyżki – według uznania)
- mąka pszenna tortowa (300 g)
- kakao (2 łyżki)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ
Piekarnik rozgrzać do 180℃.
Przygotować miskę. Wymieszać w niej olej, wodę i cukier puder i miksować przez parę minut. Żółtka jajek oddzielić od białek i dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Dodać ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową.
Następnie do mąki należy dodać proszek do pieczenia i przesiać całość do przygotowanej wcześniej mieszanki. Powstałe ciasto należy wymieszać krótko mikserem do połączenia składników.
Białka ubić mikserem. Jedną kopiastą łyżkę ubitej piany odłożyć na bok, a resztę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Do odłożonej pianki z białek dodać ok. 1/4 ciasta, przesiać kakao i delikatnie wymieszać do powstania jednolitej masy.
Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką, aby zapobiec przypaleniu. Wlać trochę jasnego ciasta, potem trochę ciemnego i tak parę razy na przemian.
Na koniec babkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na funkcji góra-dół przez ok. 1h (należy kontrolować).
Po wyjęciu z piekarnika, babkę odstawić na ok. 20 minut do przestygnięcia, a następnie wyciągnąć z blachy. Babkę można polać lukrem i udekorować płatkami migdałowymi lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
P.S. Jeśli szukasz przepisu na inne ciasto, koniecznie zerknij na przepis “Malinowa chmurka“! Jeśli nie chcesz przegapić innych ciekawych przepisów, śledź nas na Facebook’u!