Dziś mamy dla Was bardzo jesienny przepis! 💛
Sos kurkowy! 🤤 Wydaje się, że sos to tylko mały dodatek – a może zmienić cały posiłek w coś niezwykłego.
NA 2-4 PORCJE POTRZEBUJESZ:
- 250 g kurek
- jedną i pół łyżki wybranego oleju roślinnego
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka posiekanego koperku
- opcjonalnie: szczypta kurkumy dla lepszego koloru.💛
👩🍳 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1️⃣ Kurki oczyścić i opłukać, następnie osuszyć. Większe grzyby pokroić.
2️⃣ Na większej patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
3️⃣ Dodać drobno starty czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i chwilę podsmażyć.
4️⃣ Dodać masło a po jego roztopieniu wrzucić kurki. Smażyć przez ok 5 – 6 minut co chwilę mieszając. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
5️⃣ Wlać śmietankę i zagotować. Podczas gotowania można dodać kurkumę (dla ładnego koloru sosu) jeśli używamy.
6️⃣ Gotować przez ok. 2 – 3 minuty, w międzyczasie dodać posiekany koperek.
🍝 Takiego sosu możemy używać zarówno do mięs, makaronów czy polać nim ziemniaki! Ziemniaki przede wszystkim smakują z nim doskonale!
👩🍳 Życzymy smacznego! Przepis z pewnością zrobi na was wrażenie!