Krem bawarski z orzechami

Krem bawarski z orzechami

KREM BAWARSKI Z ORZECHAMI

Sk艂adniki:
馃嵁2 szklanki mleka
馃嵁1 torebka cukru waniliowego
馃嵁5 偶贸艂tek
馃嵁15 dag drobnego cukru
馃嵁12 g 偶elatyny w listkach
馃嵁250 ml 艣mietany
馃嵁8 dag mielonych orzech贸w

Przygotowanie:
馃嵁Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, zdejmij z ognia i przykryj.
馃嵁W miseczce ubij 偶贸艂tka z cukrem, a偶 otrzymasz bia艂膮 mas臋.

馃嵁Wlej powoli mleko, ci膮gle mieszaj膮c drewnian膮 艂y偶k膮.
馃嵁Wlej ca艂o艣膰 do wi臋kszego garnka i gotuj na ma艂ym ogniu oko艂o 10 minut, cz臋sto mieszaj膮c.
馃嵁Namocz listki 偶elatyny w odrobinie cieplej wody, os膮cz je i dodaj do garnka z mas膮 jajeczn膮. Mieszaj, a偶 listki si臋 rozpuszcz膮. Odstaw do ostygni臋cia.
馃嵁Ubij 艣mietan臋 i dodaj j膮 do masy. Wyp艂ucz foremki w zimnej wodzie. Wlej mas臋 do foremek i wstaw na 3 godziny do lod贸wki. Nast臋pnie okr贸j szerokim no偶em i wyjmij z foremek.

馃嵁Posyp orzechami.

Smacznego!