Krem bawarski z orzechami

KREM BAWARSKI Z ORZECHAMI

Składniki:
🍮2 szklanki mleka
🍮1 torebka cukru waniliowego
🍮5 żółtek
🍮15 dag drobnego cukru
🍮12 g żelatyny w listkach
🍮250 ml śmietany
🍮8 dag mielonych orzechów

Przygotowanie:
🍮Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, zdejmij z ognia i przykryj.
🍮W miseczce ubij żółtka z cukrem, aż otrzymasz białą masę.

🍮Wlej powoli mleko, ciągle mieszając drewnianą łyżką.
🍮Wlej całość do większego garnka i gotuj na małym ogniu około 10 minut, często mieszając.
🍮Namocz listki żelatyny w odrobinie cieplej wody, osącz je i dodaj do garnka z masą jajeczną. Mieszaj, aż listki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia.
🍮Ubij śmietanę i dodaj ją do masy. Wypłucz foremki w zimnej wodzie. Wlej masę do foremek i wstaw na 3 godziny do lodówki. Następnie okrój szerokim nożem i wyjmij z foremek.

🍮Posyp orzechami.

Smacznego!