Zbliżają się święta, a wraz z nimi wyzwanie dla gospodyń, jakie ciasta upiec w tym roku. Dziś przedstawiamy Wam małą inspirację.
Jeśli jeszcze nie macie planów na świąteczne słodkości, koniecznie przeczytajcie nasz przepis! 🙂
CIASTO MALINOWA CHMURKA
Uwaga! To ciasto wymaga przechowywania w lodówce oraz schłodzenia wszystkich składników przed rozpoczęciem pieczenia.
Ciasto kruche:
- 30 g cukru pudru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 żółtka
Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszać, wyrobić ciasto, uformować kulę i lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto należy wyjąć z lodówki i wyłożyć nim dno formy (można rozwałkować lub po prostu poskubać i wyrównać poprzez rozwałkowanie bokiem szklanki wewnątrz blachy) i ponakłuwać widelcem.
Ciasto kruche piec temperaturze 190 – 200ºC przez około 15 – 20 minut lub krócej. Następnie wyjąć i ostudzić.
Galaretka z malinami:
- 3,5 szklanki wrzącej wody
- 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
Wszystkie galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić i wymieszać z malinami (jeśli są mrożone, maliny należy wcześniej rozmrozić). Odłożyć do lodówki i poczekać aż lekko stężeje. Następnie wyłożyć na kruche ciasto i wyrównać. Całość schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowy z wanilią:
Uwaga! Wszystkie składniki schłodzić przed rozpoczęciem wykonania kremu!
- 500 ml śmietany 36% kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Wszystkie składniki ubijać w mikserze, aż do otrzymania gęstego sztywnego kremu. Nie należy ubijać jednak zbyt długo! Schować do lodówki.
Beza z migdałami:
- 3 białka, w temperaturze pokojowej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 40 – 50 g płatków migdałowych
Białka ubić na sztywną piankę. Stopniowo dodać cukier a następnie mąkę (skrobię) ziemniaczaną, cały czas ubijając.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę (lub dłużej, w zależności od potrzeby). Następnie przestudzić.
Na koniec wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć krem na galaretkę. Na wierzch położyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez ok. 2h w lodówce.
Malinowa chmurka gotowa!
Smacznego! 🙂
P.S. Jeśli szukasz inspirującego dania na wigilię, koniecznie zajrzyj TUTAJ!
Jeśli nie chcesz przegapić naszych kolejnych kulinarnych inspiracji, śledź nas na Facebook’u!
Słowa kluczowe: malinowa chmurka, przepis na ciasto na święta, przepis na ciasto z malinami, ciasto z malinami, kruche ciasto z galaretką, ciasto z galaretką,