Szpecle ze szpinakiem

Szpecle ze szpinakiem

Nasza propozycja na dziś to szpecle z szpinakiem, serem i prażoną cebulą – mniam!

Składniki:

🥄mąka 500g
🥄ostra papryka 1 łyżeczka
🥄słodka papryka 1 łyżeczka
🥄mąka 3 łyżki
🥄margaryna 110g
🥄jaja 6 szt.
🥄szpinak (może być mrożony) 200 g
🥄gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
🥄śmietana 18% 100 ml
🥄ser gruyere 100g
🥄wino białe 100ml

Przygotowanie:

🥄Trzy łyżki mąki pomieszaj ze słodką i ostrą papryką. Cebulę pokrój w piórka i oprósz w mące.
🥄Na patelni rozgrzej margarynę. Dodaj cebulę usuwając nadmiar mąki. Cebulę smaż mieszając co jakiś czas, aż zrobi się chrupiąca. Przełóż ją wtedy na papierowy ręcznik.
🥄W kielichu miksera umieść szpinak odciśnięty z wody, jaja, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie zmiksuj na jednolita masę.
🥄W sporym garnku zagotuj 2-3 litry osolonej wody.
🥄Masę umieść w misce, dodaj mąkę i wyrób ciasto – powinno być gęste, ale lejące jak na kluski kładzione. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
🥄Ciasto umieść na tarce do robienia szpecli lub wrzucaj je małymi porcjami z deski do gotującej się wody. Kluseczki gotuj 2-3 minuty aż wypłyną, wyjmij je natychmiast i przełóż do miski.
🥄W garnku rozgrzej łyżkę margaryny, połącz ją z łyżką mąki i dokładnie wymieszaj. Do powstałej zasmażki dodaj wino i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Powstały sos powinien być gęsty ale jednolity.
🥄Do sosu dodaj starty na tarce ser gruyère, szczyptę gałki muszkatowej oraz szpecle. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Szpecle podawaj posypane prażoną cebulą.

Smacznego!