Jeśli chcesz, aby w tym roku Wigilia była wyjątkowa i zapadła wszystkim w pamięci, zaskocz swoich gości i zaserwuj im nietypowe danie wigilijne – kulki ze szpinakiem!
Przepis:
Ciasto:
- Kasza manna 90 g
- Mleko 350 ml
- Szczypta soli
- Masło do polania
- Mąka do podsypania
- 1 jajko
- Olej do smażenia
Farsz:
- 170 g szpinaku (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 80 g sera typu feta
- Pieprz i sól do smaku
- Masło klarowane do podsmażenia
Zaczynamy od zrobienia farszu. Podsmażamy na maśle szpinak z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy przestygnie, kruszymy ser feta i przyprawiamy.
Do zagotowanego mleka dajemy szczyptę soli i powoli wsypujemy kaszę manną cały czas mieszając, aż zgęstnieje (3-4 min).
Opruszamy mąką i łyżką stołową nabieramy kaszki, nakładamy farsz i formujemy w kulki lub łódeczki.
Należy zrobić to szybko, póki kasza jest gorąca (najlepiej w rękawiczkach, aby się nie poparzyć).
Gotowe kulki moczymy w jajku i smażymy na gorącym oleju.
Po usmażeniu kładziemy na papier, aby odsączyć od nadmiaru tłuszczu.
Można podawać na ciepło lub zimno.
Życzymy smacznego! 🙂
Powyższe danie zwyciężyło w naszym konkursie na “nietypowe danie świąteczne”. Jeśli nie chcesz przegapić naszych kolejnych konkursów i wziąć w nich udział, zachęcamy do śledzenia naszego Facebook’a!
P.S. Szukasz czegoś na deser? Proponujemy krem bawarski z orzechami!
Słowa kluczowe: nietypowe danie wigilijne, potrawy na święta, oryginalna potrawa na święta, manniki ze szpinakiem, kuleczki ze szpinakiem, przepis na danie bożonarodzeniowe,