Plebiscyt “Osobowość Roku 2019” – udało się!

👏 Drodzy Państwo, z największą przyjemnością informujemy, że dzięki Państwa pomocy Katarzyna Psiuk z Centrum 24 Opieka zdobyła tytuł Osobowości Roku 2019 w kategorii “Działalność Społeczna i Charytatywna” w powiecie świdnickim! 👏 Jest to wspaniałe wyróżnienie za całą pracę i serce, które Kasia wraz z zespołem Centrum 24 Opieka włożyła w organizację wielokrotnych akcji dla Przylądka Nadziei…
Czytaj więcej

Niemieckie nazwy chorób

W dzisiejszej lekcji językowej przedstawiamy niemieckie nazwy chorób👩‍⚕️👨‍⚕️ anemia – die Anämie angina – die Angina astma – das Asthma bezsenność – die Schlaflosigkeit białaczka – die Leukämie biegunka – der Durchfall choroba Alzheimera – die Alzheimer-Krankheit choroba Parkinsona – die Parkinsonkrankheit cukrzyca – der Diabetes depresja – die Depression gruźlica – die Tuberkulose grypa…
Czytaj więcej

Finał akcji “Podaruj Prezent na Święta” – 2000 prezentów!

Drodzy Państwo! Wsparcie, które otrzymaliśmy podczas akcji „Podaruj Prezent na Święta” dla Przylądek Nadziei przeszło nasze najśmielsze oczekiwania…. Tak bardzo dziękujemy wszystkim, którzy dołączyli do tej wspaniałej inicjatywy ❤️❤️❤️ JESTEŚCIE WIELCY! Dwa tysiące prezentów od świdniczan dla Przylądka Nadziei [FOTO]  

Krem bawarski z orzechami

KREM BAWARSKI Z ORZECHAMI Składniki: 🍮2 szklanki mleka 🍮1 torebka cukru waniliowego 🍮5 żółtek 🍮15 dag drobnego cukru 🍮12 g żelatyny w listkach 🍮250 ml śmietany 🍮8 dag mielonych orzechów Przygotowanie: 🍮Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, zdejmij z ognia i przykryj. 🍮W miseczce ubij żółtka z cukrem, aż otrzymasz białą masę. 🍮Wlej powoli mleko, ciągle…
Czytaj więcej

ZIMA ☃️

Dziś przypominamy niemieckie słówka związane z zimą ☃️ der Frost – mróz der Schneemann – bałwan der Schnee – śnieg die Schneeballschlacht – bitwa na śnieżki die Schneeflocken – płatki śniegu der Eiszapfen – sopel lodu das Eislaufen – jazda na łyżwach es schneit – pada śnieg Ski fahren – jeździć na nartach der Schlitten –…
Czytaj więcej

Atopowe zapalenie skóry – objawy, leczenie

Atopowe zapalenie skóry (AZS) może przebiegać zarówno jako kontynuacja choroby od okresu dzieciństwa, jak i ujawnić się dopiero w starszym wieku. Dane wskazują, że początek AZS po 30. roku życia nie jest obecnie zjawiskiem rzadkim. Badania wskazują jednak, że nasilenie stanu zapalnego zazwyczaj ulega zmniejszeniu wraz z wiekiem. Objawy Wśród głównych objawów atopowego zapalenia skóry…
Czytaj więcej

Podaruj prezent na Święta

Akcja ‘Podaruj prezent na Święta!’ dla dzieci z Przylądka Nadziei trwa pełną parą! Już teraz udało nam się uzbierać wiele świetnych zabawek, a do końca akcji pozostało jeszcze prawie 3 tygodnie! Dziękujemy i namawiamy do udziału w akcji! 

Akcja dla schroniska w Bytomiu

Do naszego biura w Bytomiu trafiły pierwsze podarunki dla zwierzaczków z bytomskiego schroniska 🐶🐱🐶🐱 ❄️❄️ Dziękujemy i przypominamy, że zbieramy do 20.12.2019 🎄🎄

Dzień Pluszaka

Centruś obchodzi dziś swój dzień – Dzień Pluszowego Misia! Pierwsze misie pluszowe powstały w Europie, następnie były też eksportowane do USA. Nazwa Teddy Bear, wzięła się od zdrobnienia imienia Teodora Roosevelta. Wiąże się z tym historia o niedźwiadku, którego postrzelił podczas polowania jeden z jego towarzyszy. Gdy prezydent zobaczył przestraszone zwierzątko, kazał je wypuścić. Cała…
Czytaj więcej

RST Półmaraton Świdnicki

W zeszłą sobotę wzięliśmy udział w RST Półmaraton Świdnicki ! Było wspaniale, a nasza reprezentacja (ta młodsza i ta starsza 🙂 ) osiągnęła świetny wynik! Dziękujemy za kibicowanie 

Szpecle ze szpinakiem

Nasza propozycja na dziś to szpecle z szpinakiem, serem i prażoną cebulą – mniam! Składniki: 🥄mąka 500g 🥄ostra papryka 1 łyżeczka 🥄słodka papryka 1 łyżeczka 🥄mąka 3 łyżki 🥄margaryna 110g 🥄jaja 6 szt. 🥄szpinak (może być mrożony) 200 g 🥄gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki 🥄śmietana 18% 100 ml 🥄ser gruyere 100g 🥄wino białe 100ml Przygotowanie: 🥄Trzy…
Czytaj więcej

Gotowanie 👩‍🍳👨‍🍳

Dziś przypominamy słówka związane z gotowaniem 👩‍🍳👨‍🍳   blanszować – blanchieren doprawić – würzen doprawić pieprzem – pfeffern doprowadzać do wrzenia – aufkochen dusić – schmoren faszerować pieróg mięsem – eine Pirogge mit Fleisch füllen faszerowany – gefüllt gotować – kochen gotować na parze – mit Dampf kochen gotować na wolnym ogniu – auf kleiner Flamme…
Czytaj więcej