Cukrzyca – typy, objawy, leczenie

Cukrzyca – typy, objawy, leczenie

Cukrzyca to choroba metaboliczna objawiająca się zaburzeniem wydzielania lub działania insuliny. Insulina to hormon produkowany przez trzustkę odpowiedzialny za metabolizację węglowodanów. To dzięki niej glukoza wchłaniana z pokarmów transportowana jest z krwi do wnętrza komórek. Bez insuliny komórki nie są w stanie pobrać energii z pokarmów, nawet gdy glukozy we krwi jest bardzo dużo. Cukrzyca diagnozowana jest, gdy insuliny jest za mało lub nie działa prawidłowo. Jeśli natomiast poziom insuliny jest wysoki, a stężenie cukru we krwi w normie – mowa o insulinoodporności.
Z pewnością, nieleczona cukrzyca może prowadzić do uszkodzenia wzroku, nerwów, nerek, choroby serca a nawet udaru mózgu.

Rozróżniamy 3 typy cukrzycy:

Cukrzyca typu 1 (cukrzyca insulinozależna)

W przebiegu cukrzycy typu 1 dochodzi do niszczenia komórek trzustki odpowiedzialnych za produkcję i wydzielanie insuliny. Najczęściej dotyka młodego pokolenia. Leczenie przebiega poprzez przyjmowanie insuliny, odpowiednią dietę i aktywny tryb życia.

Cukrzyca typu 2 (cukrzyca insulinoniezależna)

Cukrzyca typu 2 dotyka przede wszystkim osoby starsze. Przyczyną podwyższonego poziomu cukru we krwi jest nieprawidłowe działanie insuliny. Osoby borykające się z tym typem cukrzycy często mają problem z otyłością oraz nadciśnieniem tętniczym. W związku z tym, leczenie odbywa się poprzez wprowadzenie odpowiedniej diety, zwiększenie aktywności fizycznej oraz przyjmowanie doustnych leków przeciwcukrzycowych.

Cukrzyca typu 3 (cukrzyca wtórna)

W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1 i 2, przyczyną cukrzycy wtórnej są inne choroby prowadzące do uszkodzenia trzustki tj. niedoczynność tarczycy, guzy nadnerczy, hemochromatoza, przewlekłe zapalenie trzustki, rak trzustki. Cukrzycę typu 3 mogą wywołać także pewne rodzaje leków stosowanych w leczeniu układu krążenia (np. leki moczopędne, leki sterydowe).

Objawy cukrzycy:

  • częste pragnienie i oddawanie moczu,
  • duży apetyt i utrata wagi,
  • osłabienie,
  • senność,
  • zawroty głowy i nieostre widzenie,
  • zmęczenie,
  • świąd i suchość skóry,
  • zapalenia pęcherza moczowego,
  • wydłużony czas gojenia ran,
  • zapalenia dziąseł.

Leczenie cukrzycy

Przy leczeniu cukrzycy, w zależności od typu stosuje się metmorfinę, gliklazyd, glimepiryd, glipizyd, akarbozę, inhibitory czy glitazony. Insulina jest ostatecznym rozwiązaniem.

Opiekując się osobą starszą cierpiącą na cukrzycę należy pamiętać, że choroba ta wymaga stałej kontroli. Kluczem do zachowania zdrowia pacjenta jest regularne mierzenie poziomu cukru we krwi, ruch oraz zdrowa, zbilansowana dieta. Niezmiernie ważna jest także obserwacja. Bywa, że zapach wydychany przez diabetyka przypomina woń kwaśnych jabłek. Niewątpliwie, jest to niepokojący objaw, który może oznaczać zbyt wysokie stężenie cukru we krwi i moczu. Powstają wtedy ciała ketonowe, zakwaszające organizm i prowadzące do kwasicy ketonowej, która z kolei może doprowadzić do śpiączki. W takiej sytuacji niezbędna jest szybka wizyta u lekarza.

Rekomendowane produkty

Na koniec prezentujemy zestaw produktów spożywczych rekomendowanych dla diabetyków:

  • Tłuste ryby (łosoś, sardynki, śledzie, makrela)
  • Zielone warzywa (brokuły, szpinak, roszponka, szczypior, pietruszka)
  • Orzechy (migdały, włoskie, pestki dyni)
  • Oliwa z oliwek
  • Twaróg
  • Przyprawy takie jak cynamon, czosnek, kurkuma

Produkty, których należy unikać, chorując na cukrzycę to:

  • chleb pszenny,
  • biały ryż,
  • suszone owoce,
  • soki owocowe,
  • jogurty owocowe,
  • miody i syropy.

cukrzyca