Dziś przypominamy słówka związane z gotowaniem 👩🍳👨🍳
blanszować – blanchieren
doprawić – würzen
doprawić pieprzem – pfeffern
doprowadzać do wrzenia – aufkochen
dusić – schmoren
faszerować pieróg mięsem – eine Pirogge mit Fleisch füllen
faszerowany – gefüllt
gotować – kochen
gotować na parze – mit Dampf kochen
gotować na wolnym ogniu – auf kleiner Flamme kochen
gotowany – gekocht
kroić – schneiden
marynowany – mariniert
miażdżyć – zerquetschen
mieszać – rühren
mieszać – verrühren
miksować – mixen
na mocnym ogniu – bei starker Hitze
na słabym ogniu – bei schwacher Hitze
na średnim ogniu – bei mittlerer Hitze
nadziewać / faszerować – füllen
nakryć do stołu – den Tisch decken
odparować – verdunsten
opłukać – spülen
opłukać – abwaschen
osłodzić – versüßen
panierowany – paniert
piec – backen
piec ciasto – Kuchen backen
posypać cukrem – mit Zucker bestreuen
przyprawić – etwas mit etwas würzen
rozdrabniać – zerkleinern
rozgotowany – zerkocht
rozmrażać – auftauen
rozpuszczać – verdünnen
rozwałkować ciasto – den Teig rollen
siekać – hacken
smakować – schmecken
smażyć – braten
solić – salzen
surowy – roh
topić – schmelzen
ubijać – schlagen
wędzić (ryby, wędliny) – räuchern
zagęszczać – eindicken
zapiekać – überbacken