Gotowanie 👩‍🍳👨‍🍳

Gotowanie 👩‍🍳👨‍🍳

Dziś przypominamy słówka związane z gotowaniem 👩‍🍳👨‍🍳

 

blanszować – blanchieren

doprawić – würzen

doprawić pieprzem – pfeffern

doprowadzać do wrzenia – aufkochen

dusić – schmoren

faszerować pieróg mięsem – eine Pirogge mit Fleisch füllen

faszerowany – gefüllt

gotować – kochen

gotować na parze – mit Dampf kochen

gotować na wolnym ogniu – auf kleiner Flamme kochen

gotowany – gekocht

kroić – schneiden

marynowany – mariniert

miażdżyć – zerquetschen

mieszać – rühren

mieszać – verrühren

miksować – mixen

na mocnym ogniu – bei starker Hitze

na słabym ogniu – bei schwacher Hitze

na średnim ogniu – bei mittlerer Hitze

nadziewać / faszerować – füllen

nakryć do stołu – den Tisch decken

odparować – verdunsten

opłukać – spülen

opłukać – abwaschen

osłodzić – versüßen

panierowany – paniert

piec – backen

piec ciasto – Kuchen backen

posypać cukrem – mit Zucker bestreuen

przyprawić – etwas mit etwas würzen

rozdrabniać – zerkleinern

rozgotowany – zerkocht

rozmrażać – auftauen

rozpuszczać – verdünnen

rozwałkować ciasto – den Teig rollen

siekać – hacken

smakować – schmecken

smażyć – braten

solić – salzen

surowy – roh

topić – schmelzen

ubijać – schlagen

wędzić (ryby, wędliny) – räuchern

zagęszczać – eindicken

zapiekać – überbacken